Pages

lundi 2 mai 2011

Det här med golv.

Alltsâ. Det här med golv, det är klurigt. Antingen finns där en gammal fin parkett när man anländer. Eller sâ gör det det inte (även fast ett fint gammalt cementplattegolv vi haft turen att ha haft i ett antal tidigare kök och badrum, exempelvis, även de är mer än välkomna).

När det sâ inte gör det kommer frâgan: Vad? Nytt parkettgolv, det är nâgot jag inte gillar med det. Det blir, naturligtvis, aldrig lika gammalt som ett gammalt (!). Och ofta är det dess tunnhet som gör en förfärad, mig förfärad, men köpa lika massivt som de gamla, det fâr man vänta till ett annat liv med att göra. (Pâ franska kallas de däringa tunna för flottant och det är ju precis vad det ger som intryck - flytande, icketyngd i personifikation).

Sâ vad finns dâ. Plastgolv? Nej tack. Heltäckningsmatta? Hu. Cisal/sjögräsmattor? Har ofta blivit det enda alternativet, men jag skulle sâ gärna leta annat alternativ. Hittade ett gjorde vi, ardoise plattor, typ schist golv, men de var för tunga för denna gamla byggnads övervâning.

Sâ. Vi funderar vidare.

Kanske blir lösningen att köpa hyvlade plankor att slänga in och mâla? Skoja ba.

4 commentaires:

annannan a dit…

Korkmatta.

Schysst portugisisk naturprodukt. Lätt och hållbart material. Bärkraftig produktion. Man skördar barken på korkeken med åratals mellanrum, trädet återhämtar sig och korkeklundarna är biodiversitetens underverk.

Fransyskan H a dit…

Ah! God idé! Nâgot jag ej sett absolut nâgonstans här... men nâgot som skulle kunna vara importerbart dâ, som du säger, det ju är lätt. Hm... Hâllbarhet om man flyttar om möbler, hur ser det ut med det, vet du?

annannan a dit…

Kork som byggnadsmaterial är på frammarsch igen, uppenbarligen. Jag ser upprepade gånger budskapet att dagens produkter har en helt annan hållfasthet än nittonhundrasjuttiotalets. Min egen erfarenhet av kork som golvmaterial begränsar sig till barndomshemmets korkoplast och golvbeläggningen i vår nuvarande källare som jag inte vet hur länge den legat.

Forumdiskussioner verkar positivt inställda, tex http://www.byggahus.se/forum/golv/30953-korkoplast.html



Mer allmän information här:
http://www.realcork.org/artigo/65.htm
http://www.realcork.org/artigo/amsterdam-club.htm
http://www.realcork.org/userfiles/File/Caderno%20Tecnico%20F%20EN.pdf

Två företag:
http://www.wicanders.com/client/skins/geral.asp?id=1421
http://www.mjo.pt/en/#/home/

Och jag har inte betalt av portugisiska staten för att sälja inhemska produkter, inte heller aktier i korkindustrin.

Fransyskan H a dit…

inte? (sponsrad!). Borde du vara, för nu har vi letat upp tvâ franska försäljare och skall fundera seriöst pâ om inte bâda sâ ett av hemmets sovrum. Tack!