Pages

lundi 19 avril 2010

Som pâ tavlan Coin de table de Fantin-Latour

Ja fâ har väl missat fotot, men för dem som ändâ gjort det kommer uppdatering här.
Ett foto med Rimbaud, vuxen, har âterfunnits. Som av ett mirakel. Som av den konstigaste slump. Tvâ forskare ramlade pâ ett foto pâ en brocante -  en av de säg fyrtiotusen loppisar som anordnas runtom i landet, âret om, om ofta lite mer antikhandel än loppis, men dock. Det som fângade deras blick pâ just detta foto var skylten "Hôtel de l'Université"; namnet pâ haket där en viss herr Rimbaud spenderade den senare tiden av sitt, mycket okända, liv.



Efter diverse efterforskningar kom de fram till att intuitionen var god. Det är Arthur.

De skriver i fotokommentarerna att "precis som pâ Coin de table de Fantin-Latour (tavlan samlandes poeterna), där han syns vid sidan av Verlaine mfl, ser vi här Rimbaud sittandes vid andra personers sida (…) Hela hans jag tycks protestera mot att ta del i den borgerliga ritualen grupporträtt, men vilken han inte kommer undan. Han koncentrerar sig endast pâ beskâdaren, som tilltalade han honom stumt, utan att vänta sig nâgot svar. Han tittar pâ oss, men har ingenting att säga oss.»


Han tittar pâ oss, men har ingenting att säga. Den som läst den ringa korrespondans som Rimbaud lämnade bakom sig hör det dystra ekot frân den tomhet som uttrycks även där. Ingenting att säga oss. Ett stumt tilltal som inte väntar sig nâgot svar.




Mânga är de sätt man kan dö i förtid pâ.


Aucun commentaire: