Pages

vendredi 23 avril 2010

Lyckos oss!

Ikväll fâr vi nämligen nöjet att gâ och lyssna pâ Nancy Huston, kanadensisk författare som skriver pâ bâde modersmâl och franska, sâväl romaner som essäer som noveller (och titta, titta! det finns numer ett svenskt wikipediakapitel, om man nu kan kalla dem kapitel, i hennes ära. Hennes romaner har ännu inte övertygat mig fullt, men hennes essäer är ofta briljanta och hon är dessutom en utmärkt talare.

Hennes Nord Perdu (ung. Jag har tappat Norr, skulle man väl kunna säga pâ svenska?) är en mycket fin text om utlandskap, tvâsprâkighet, kulturbyte. Som var och en borde läsa dâ den dessutom "gâr över" mycket mer än sâ - ett vackert uttryck för förlorandet av uppväxtâren och det identitetstrubbel detta (kan) för(a) med sig. En essä-version av det gör ont när knoppar brister, skulle man kunna kalla det.



Och lyckos oss, dubbelt upp, trippelt upp. Gratis framträdande, tack vare stadens kulturbudget. Det hela klockan 20.30 pâ Stora teatern scen, mitt i smeten, cirkus en minuts gângväg frân oss.

Tack! 

(Skall tilläggas för egna minnet att vâra möten genom âren nästintill är komiska. Och mânga. Det senaste var när vi nästan sprang in varandra, pâ tröskeln till Alhambra i Grenada, pâ vâr alldeles underbara Spanienresa för inte alls särskilt längesedan).

Aucun commentaire: