Pages

jeudi 7 octobre 2010

Istället för "kort bokenkät"

Har jag bestämt mig för att haka pâ Annannan frân Världen sedd inifrân vad gäller aktuell veckas läsning.
Här kommer sâ denna torsdags litteratur-quiz:

      Plötsligt sâg han att klippväggen hade en lâng smal öppning, och öppningens kanter glänste, kanske var det malakit eller en järnâder som polerats av de salta vindarna. Mannen tog ett kliv framât, lät fingrarna glida över de ojämna kanterna och tryckte sig sedan halvt in genom öppningen och det han sâg förbryllade honom.
      Grottans väggar bestod helt av fossil. Han följde kontureran av fenor och sjöhästar. Han hittade det hoprullade avtrycket av smâ okända varelser. Plötsligt var allt väldigt stilla; det kändes som om han stört en närvaro, som om han snubblat in i ett ögonblick som inte var menat för honom.
      Han sâg sig nervöst omkring. Det fanns sâ klart ingen där, men när hans händer gled över den glänsande bräckliga ytan kunde han inte lâta bli att hejda sig. Han sâg pâ den mörka havsfläckade väggen, men hur kunde havet ha nâtt ända hit? Inte sedan syndafloden. Han visste att jorden var 4000 âr gammal, enligt Bibeln.
      Han pressade in fingertopparna i fossilens trânga spiral, kände pâ den som insidan av ett öra, eller insidan av... nej, han skulle inte tänka pâ det. Han ledde bort sina tankar, men hans fingrar fortsatta att röra sig över de runda âsarna i denna mosaik av former. Han stoppade fingrarna i munnen och smakade hav och salt. Han förnam tiden i eftersmaken. 
      Sâ, utan nâgon speciell anledning, kände han sig ensam. 
      Dark tog fram sin fickkniv och hackade pâ en bit av väggen. Han fick loss en urâldrig sjöhäst, stoppade den i fickan och âtervände till hunden. 

Nâgon?

1 commentaire:

annannan a dit…

Men å, lycka, att få lista ut ledtrådar!

Fast jag har verkligen ingen aning. Men man måste ju börja någonstans.

Här har vi en manlig individ med ett namn som låter som ur en science-fiction-bok.

Han vet att jorden är 4000 år gammal. Utgår han från detta för att han lever i en tid då det är den allmänna uppfattningen och vetskapen, eller för att han tillhör en gruppering som är av denna övertygelse?

Och så befinner han sig i en grotta som inte längre är havsnära.

Men jag vet inte ett skvatt mer om vilken bok det är för att jag benat ut alla dessa komponenter...