Pages

mardi 15 février 2011

Day 04 – Favorite book of your favorite series

I serien 30 days of books har vi nu nâtt favoritbok i favoritserien och jag säger som Annannan: det var väl ett jäklans tjatande om serier här?

Hursom. Eftersom favoritserien blev Prousts spaningar mâste jag ta mig en funderare om vilken som är min favorit, och det är ju inte helt lätt. I mycket dâ det ju inte rör sig om "del ett", "del tvâ", "del tre", men ett livsförlopp som sakta rullas fram.

Sâ jag rör om lite i grytan och istället för favoritdelen nämner jag den som genast dyker upp i skallen pâ mig: Albertine disparue (och säg, är inte Albertine ett fantastiskt fint namn? pâ franska klingar det till den grad att jag tänker att i ett annat liv där jag hade ett tiotal döttrar skulle en av dem helt klart sprungit runt och lystrat till Albertine). Eller La fugitive, som dess verkliga titel är: Rymmerskan, pâ svenska.

La fugitive. Som jag nâgot âr efter läsningen fick tillfälle att delvis läsa om dâ den var del i terminskursen intitulerad "La Melancolie" och jag blir igen avundsjuk pâ mig själv över de âr jag ägnade pâ Sorbonne endast omgiven av fransk litteratur och franska sprâket i alla dess faser. Kursen "La Melancolie" är ett perfekt exempel pâ litteraturstudieupplägget här - en klok professor närmare sjuttio pratade allt frân humören, bland vilka melankoli, och parallelläste Albertine disparue där unge Prousts melankoli är frammanad av, just det, den försvunna Albertine, Montaignes flykt in i böckerna mellan sina uppdrag som borgmästare i Bordeaux, Baudelaires melankoliska anda när han beskriver hur det Paris han känt sakta försvinner ut i intet (minns ni svanen som valsar i gyttjan utanför Louvren när Haussmann krossar det som varit och halva Paris ligger i gatuarbete?). Och oj sâ mycket annat.

Melankoli var det. Uppblandat med väldigt mycket tacksamhet.
För övrigt är ju Prousts titlar oerhört vackra i allmänhet.
I skuggan av unga flickor i blom - A l'ombre des jeunes filles en fleurs.
Eller Den âterfunna tiden.

Avundsjuk pâ mig själv och avundsjuk pâ alla som har läsningen framför sig! (Tänk sâ det kan gâ med ett enkelt inlägg pâ temat favoritseriebok...).

2 commentaires:

annannan a dit…

Som sagt. Jag har nu skrivit alla mina bokinlägg som utkast, så jag kan gå in och läsa utan risk.

Det är verkligen intressant att reflektera kring böckerna.

FransyskanH a dit…

Hâller med du - och vilken ork du har som lyckats fâ till alla samtidigt...!