Jojo, pâ nâgra minuter knäcktes det sist - Fiesta, the sun also rises, av Hemingway; entusiasmerande läsning och jag hâller med Bengt: mästerverk. Aldrig hade jag trott att en roman skulle fâ mig att fundera pâ om det kanske fanns mer att hämta i tjurfäktning än jag under hela min uppväxt trott (jag säger inte att jag är för det, har aldrig sett nâgon och är i princip emot, men här fick jag inblick i vad som förtjusar).
Hursom. Medan jag är i Paris fâr ni fundera pâ det här - den bok jag just nu läser och jag tycker den börjar sâ fint.
För hjärtat är livet enkelt: det slâr sâ länge det kan. Sedan stannar det. Förr eller senare, en dag som alla andra, upphör den dunkande rörelsen av sig själv och blodet börjar rinna mot kroppens lägsta punkt, där det samlar sig i en liten grop, väl synligt utifrân som ett mörkt och svampigt omrâde pâ den allt vitare huden, samtidigt som kroppstemperaturen sjunker, lemmarna stelnar och tarmarna töms. Förändrignarna dessa första timmar sker sâ lângsamt och fullgörs med sâdan säkerhet att de nästan fâr nâgot rituellt över sig, som om livet kapitulerar enligt fastställda regler, en form av gentlemen's agreement som även det dödas företrädare rättar sig efter, dâ de alltid väntar till dess att livet har dragit sig tillbaka innan de sätter igâng sin invasion av det nya landskapet.
19 commentaires:
Det låter lite som en viss fågel som brukar kallas tröster...,( en väl dold ledtråd), samt en fågel på en gren, och en Stor och en Liten i förnamnet.
Dig!
Men jag kan ha hur fel som helst.
Titeln förekommer i varje fall inte alls på mitt minnes bokhylla.
Blev det för krångligt?
Jag tror att författaren varit gift med en viss välrenommerad skådespelerska. Samt att han plockar äpplen vid rätt årstid, ungefär som sin granne.
Hm. Jag har funderat pâ din kommentar nummer 1 och inser att jag mâste fundera vidare! (uppskattar väldigt hjärngymnastiken!).
Om DU måste fundera vidare efter kommentar 1, så är det nog jag som måste fundera vidare...(här skulle man då sätta in en Smiley, men min höga ålder förbjuder mig).
Haha!
Jag förstår vem Gabrielle anspelar på i den första kommentaren. Vilken av dem förresten, grannarna? Han den blonde solbrände eller han som inte kan tåla konstinstallationerna?
Men om det är någon av dessa som skrivit vet jag inte. Jag tänkte först att det var en bok jag läst, men så insåg jag att den bok du skickat mig kunde ju ju inte gärna sitta och citera ur.
aha. Jag förstâr vilken bok jag skickat dig det skulle kunna varit, men det är det ej (Stundande natten - Carl-Henning Wijkmark, rätt?). Lât oss säga att denna ter sig mer kampfylld, i den stundande natten är det mer kört, om man sâ kan uttrycka sig.
Gabrielle - jag har fortfarande ej klurat ut vilken du menade, men tror mig kunna drista mig att säga att OM du läst denna sâ torde den ha legat hyfsat nära närminnet (apropâ ledtrâdar, alltsâ...).
Har vi gått om varandra här i serpentinslingorna? I alla fall, min kommentar 1 syftade på författarens namn, inte på bokens. Men om det är rätt författare så har jag strax bokens titel också...kör på!
Annanan : ja, just, den blonde. Hur nära grannar vet jag dock inte. Landskapsgrannar?
Fast å andra sidan; Den författare jag har i sinnet skulle jag nog inte beteckna som kampfylld (i de romaner jag läst alltså).
Mer än landskapsgrannar. Samma äppeldoftande hörn, tror jag. Där huserar också en tredje som skapat en svensk klassiker i en annan konstform än den litterära. Men strängt taget är han väl lika mycket författare. Dessutom målar han. Och är kvinnokarl, vad än titeln på en av hans skivor är. Och glor snett på moderna konstinstallationer i närområdet gör han också.
Men om det är någon av de här tre som skrivit har jag inte en aning. Den blonde är det knappast, så mycket förstår jag av avsaknaden av metaforer burna i kupade händer som en moder bär sitt nyfödda barn.
Jag gillar den här omvända gissningsleken!
Aha, mannen du skissar fram, Annanan, har samma namn som en viss mansfigur i Shakespeares Som ni behagar?
Och jag har aldrig varit inne på att den blonde skrivit denna text. Här finns en annan, mer distanserad, lite överpersonlig ton.
Men vi får se om vi bara grottat ner oss i landskapet, i onödan. Å andra sidan är "i onödan" helt okej. Halva livet - minst - består av det.
åh, jag njuter!
Annannan, nej, nu vet jag. Den författare du tänker på har spelat på Gröna Lund och jazzfestivalen i Sthlm, eller hur? Han är alltså inte Jaques (i Som ni behagar)...utan mera något i fårakläder...hähum.
Men hur ska vi återkomma till kärnämnet? Kan du, Helena, ge oss ett par ledtrådar till? Jag tror helt enkelt jag är på villospår, som flickan sa.
Nehe, nu blir jag otålig, inte minst på mig själv, och slår till med det första och bästa: Klas Östergren, Gangsters.
Men hade det varit rätt skulle du väl ha sett det?
(En Stor och en Liten i förnamnet: Klas.)
Ha det så gött, med Lillan och allt. Jag blir glad av att höra att du är mycket mer intresserad av barnet än av vår lek med litteraturen.
Haha! Det vete sjutton... (men ibland ger hon mig snarare inget val!).
Jag ska leta upp ett nytt stycke, men i väntan pâ detta kan vi säga som sâ att det där med kampfylld är en mer än utrycksfull titelledtrâd och att om ni läst den sâ skulle ni minnts (hallâ hallâ, jorden anropar den svenska delen av min hjärna, det där med minnts ser väldigt konstigt ut, men mints kan det ju inte vara, sâ det fâr gâ) alltsâ skulle ni minnts den bara pga att den inte funnits utgiven särskilt länge.
Och apropâ grannpojk till författare - jojo, inte granngârds, men.
Aha, aha. Nu blev jag först fast jag inte läst den: Karl Ove Knausgård, Min kamp.
Jag vann!
Dessutom vill jag nog gärna läsa den, eller åtminstone ta fatt på den. Nåt intressant är det väl, med "grannpojken" från Norge.
Yes, you did! (Och besparade mig letande av "utrycksfullare" utdrag!).
Âterkommer i frâgan!
Jag bugar mig för Gabrielle, som hann först!
Har inte läst den här.
Men nu undrar jag om Fransyskan kan identifiera de andra två Gabrille och jag hänvisade till?
(Jacques är det alltså inte)
Skumt. Min kommentar försvann..
Hursom: Pâ a. säger jag Björn numera ocksâ dansmannen Ranelid och pâ b. Ul(f)ven Lundell. Lât oss tillägga att jag pâ b. känner mig mer säker än pâ a., men det är smällar man fâr ta. Tack för ytterst aktivt deltagande!
Nu får jag anledning att buga mig en gång till för ett alldeles utomordentligt korrekt svar!
Enregistrer un commentaire