Pages

lundi 11 avril 2011

Lammstek, vänner! (Men det gâr säkert lika bra med selleri...).

Eftersom det här receptet är sâ toppenlätt och väldigt gott, en mycket bra kombination enligt undertecknad, kommer här favorit i repris: 

Lammstek. 5 vitlöksklyftor "i sin skjorta", som man säger, (dvs oskalade). Fyra-kryddor-blandning (och hittar man det inte ingâr kanel, ingefära, kryddnejlika, muskotnöt, det fungerar säkert utmärkt att blanda ihop lite av vart till en total av 2 msk, i lite selleristil). Samt en liter (men en flaska tycker jag räcker utmärkt) av sött vitt vin - originalreceptsvin = Monbazillac, men det gâr som sagt säkerligen lika bra med s...


1. Sätt ugnen pâ 120°
2. Bryn steken runt om i järngryta
3. Lägg i de 5 vitlöksklyftorna + 2 msk kryddblandning
4. Häll pâ vinet (1l stâr det i receptet, jag utgâr frân att 1 flaska räcker utmärkt...).
5. Pâ med lock och in i ugnen i, just det, s-j-u timmar. 
6. Efter de sju, ta ut, ta ut köttet (normalt om det är lätt svart, det är järnet...), sätt pâ het platta och blanda i 2 msk kalvfond. 
Done!

Serveringsrekommendation, lägga i potatis i en form och sätta in tillsammans i ugnen de sista 30 minutrarna.

2 commentaires:

Världen enligt J. a dit…

Det låter jättebra - och gott!

/vän av grytor...och lamm

Fransyskan H a dit…

Det är det, ja, var det (nu är det slut!). Fast... ikväll längtade jag nästan redan vidare till den mer traditionella steken. Du vet, vitlök och timjan. Mmm.
/en annan vän av bägge.